22. L’ombra del franquisme a l’Ateneu Barcelonès · 150 anys de la fundació de l’Ateneu Barcelonès · Arxiu de la paraula de l'Ateneu Barcelonès

22. L’ombra del franquisme a l’Ateneu Barcelonès

Acabada la Guerra Civil i amb la dictadura franquista imposant-se arreu, l’Ateneu es va haver d’adaptar als postulats de la Dictadura. Entre els personatges que van reintegrar l’Ateneu als ideals de la Nueva España hi ha Carles Fages de Climent, Carles Sentís o Juan Ramón Masoliver, amb el falangista Luys Santamarina al capdavant de la junta. En aquells anys, l’Ateneu estava a les mans dels anomenats catalans de Burgos vinculats a la revista Destino. Aleshores, l’ordre del dia es marcava a cops de repressió i depuració. Només a tall d’exemple, el bibliotecari  Fernando Valls Taberner  va ser l’encarregat de practicar una important depuració del fons bibliogràfic de la casa (15.000 volums van deixar de ser consultables pels socis). En aquells temps foscos, els socis no tenien cap paper actiu i es considerava que l’Ateneu havia de fer d’altaveu de la propaganda de la Falange i participar en l’edulcoració de la cultura catalana. Els anys de postguerra són de precarietat i els problemes econòmics de l’entitat eren un tema recurrent. La Junta d’aleshores va fer una hipoteca sobre el palau Savassona. Amb tot, a partir de la presidència de Pedro Gual Villalbí el 1953 l’Ateneu va recuperar conferències, cursos anuals, cinefòrums, etc.
El curs de 1960-61 es celebrava el centenari de l’Ateneu i Josep Maria de Sagarra va fer un discurs crític amb el règim. A partir de 1962, amb el mandat d’Ignacio Agustí certs sectors van començar a pressionar per allunyar l’Ateneu de la tutela del franquisme i es va donar cabuda a l’Escola Oficial de Periodisme, i després de la Dictadura ha aixoplugat a diverses entitats com l’AELC, l’ACEC, entre altres. El gener de 1968 van començar les obres per ampliar l’espai que suposaven l’elevació de tres plantes i una nova façana a la plaça de la Vila de Madrid, i amb l’arribada de la dècada dels setanta a l’Ateneu l’antifranquisme també anava guanyant moltes parcel·les.

Per a saber-ne més:

  • L’Arxiu Històric de l’Ateneu Barcelonès custodia les fotografies de les obres de remunta de plantes del palau Savassona.

Crèdits

Ateneu Barcelonès, Generalitat de Catalunya, i Diputació de Barcelona, 2022.