10. L’Ateneu i el catalanisme · 150 anys de la fundació de l’Ateneu Barcelonès · Arxiu de la paraula de l'Ateneu Barcelonès

10. L’Ateneu i el catalanisme

Des del 1895 l’Ateneu es va convertir en un lloc de gran efervescència del catalanisme emergent i esdevingué un referent de la transformació de les entitats ciutadanes i els espais públics. Fruit d’aquest compromís, el 1898 acull la plataforma per redactar el «Missatge dels Cinc Presidents». En el text, signat per Lluís Domènec i Montaner, des de l’Ateneu, —i els presidents de la Societat Econòmica Barcelonesa d'Amics del País, Foment del Treball, l'Institut Agrícola Català de Sant Isidre i la Lliga de la Defensa Industrial Catalana— es reclamava la descentralització de l’Estat a través de mecanismes per establir concerts econòmics amb el poder central. En la història recent, i com si no hagués passat més d’un segle, el 2012, Francesc Cabana tornava a reclamar des de la presidència de l’Ateneu, el concert econòmic per a Catalunya i en remarcava la impressió, per a qui estudia «la història de les relacions econòmiques entre Catalunya i Espanya» que les queixes es van repetint. L’única diferència entre el signat el 1899 i el 2012 és, reblava, que «aquest any els presidents van ser 4 —la 5a entitat no existeix— i s’hi van afegir els secretaris generals de la UGT i de CCOO. És la història d’un diàleg de sords que dura tres segles».

Per a saber-ne més:

  • Participació de l’Ateneu Barcelonès en les reunions intercorporatives durant la tardor de 1899 per a defensar a Madrid els interessos de Catalunya:

Entitats implicades i presidents:

  • Sociedad Económica Barcelones de Amigos del País. Bartolomé Robert, president.
  • Fomento del Trabajo Nacional, Juan Sallarés Pla, president.
  • Instituto Agrícola Catalán de San Isidro Marqués de Camps, president.
  • Liga de Defensa Industrial y Comercial de Barcelona Sebastián Torres, president.
  • Ateneu Barcelonès Lluís Domènech, president.
  • Els Llibres d’actes de la junta directiva de l’Ateneu Barcelonès, en les reunions a 2 de novembre i a 2 de desembre de 1899, donen testimoni de l’activa participació en les gestions relatives al concert econòmic de Catalunya. La reivindació es farà constar amb la publicació d’un Missatge a la Reina Regent Maria Cristina d’Habsburg. L’Arxiu Històric de l’Ateneu Barcelonès, custodia els Llibres d’Actes i el Missatge a la Reina.

Crèdits

Ateneu Barcelonès, Generalitat de Catalunya, i Diputació de Barcelona, 2022.