6. El domini dels partits polítics de l'esfera pública

El 15 de juny de 1977 es van celebrar les eleccions democràtiques a Espanya (les primeres des del 1936) i va començar el procés de redacció de la nova Constitució, que s’aprovaria el desembre del 1978.

A partir d’aleshores els partits van passar a dominar l’esfera pública de la política de manera aclaparadora. També a l’Ateneu, on van començar a sovintejar els seus líders per exposar la seva opinió sobre els temes d’actualitat. 

Durant els mesos d’elaboració de la Carta Magna van passar per l’Ateneu representants de diversos partits polítics: Miquel Roca, Heribert Barrera, Anton Cañellas, Laureà López Rodó, Marcel·lí Moreta…. Tots estaven molt esperançats que el text constitucional servís per resoldre la relació Catalunya-Espanya.

A partir d'aleshores tota questió política passaria pels partits, com es fa fer evident un any després del 23F. El 22 de febrer de 1982 l'Ateneu Barcelonès va organitzar un acte en defensa de la democràcia on només van participar representants de formacions parlamentàries.

El projecte de Constitució i l'Estatut de Catalunya : la perspectiva d'Esquerra Republicana de Catalunya. Heribert Barrera (1978)
El projecte de Constitució i l'Estatut de Catalunya : la perspectiva de Convergència Democràtica de Catalunya. Miquel Roca i Junyent (1978)