5. L'Assemblea de Catalunya

El 6 d’abril de 1976, quan feia dos mesos de les primeres grans manifestacions per reivindicar l’amnistia dels presos polítics i l’autonomia de Catalunya, a l’Ateneu es va celebrar una conferència amb el discret títol de “Present i futur del poble català”. En realitat es tractava de la presentació pública de l’Assemblea de Catalunya, fundada clandestinament el 1971.

En aquell acte, hi van participar Amparo Pineda, Paco Frutos, Rafael Ribó, Pere Portabella i Josep Benet, que va obrir l’acte com a soci de l’Ateneu i membre de l’Assemblea. Durant la seva intervenció, després d’assenyalar que el futur del país estava en joc, va afirmar que “el futur de Catalunya està lligat a la ruptura a Espanya”, fugint dels cants de sirenes reformistes.

Un de les quatre punts bàsics de l’Assemblea era dotar Catalunya d’autonomia política i, en aquest sentit, Rafael Ribó deia que “no hi pot haver Estatut sense democràtica ni democràcia sense Estatut”. Una reivindicació que molts altres conferenciants van fer durant aquell període des de la tribuna de l’Ateneu.

"Present i futur del poble català. Josep Benet (1976)
Presentació del llibre de Ramon Trias Fargas: Solucions per a Catalunya. Ramon Trias Fargas (1977)